نویسنده:recorditgroup 4,292 بازدید ۲ دیدگاه تاریخ انتشار: 6 فوریه 2018

انواع چاپ

5/5 - (1 امتیاز)

امروزه با گسترش تکنولوژی، انواع چاپ به شرح زیر صورت می پذیرد که به اختصار توضیحاتی را در ادامه مقاله آورده ایم:

انواع چاپ

  • چاپ مسطح Letter Press
  • چاپ افست (ورقی – رول)
  • چاپ سیلک، چاپ هلیو
  • چاپ صنعتی Pad Printer
  • چاپ دیجیتال
  • چاپ فلکسو

در ادامه این مقاله در باره چاپ افست و چاپ دیجیتال و انواع آن و تفاوت این دو چاپ صحبت خواهیم کرد.

 

در چاپ لارج فرمت (فرمت فضای داخلی )، برای چاپ پوسترهایی در ابعاد بزرگ تا عرض ۱۵۰ سانتیمتر و طول نامحدود مورد استفاده قرار می گیرد. از چاپ لارج فرمت برای چاپ پوسترهای نمایشگاهی و تبلیغاتی حتی در تیراژ یک نسخه و با سرعت بالا جهت استندهای نمایشگاهی و استفاده در مکان هایی که بطور کلی فاصله دید کمی دارد مثل غرفه و دفاتر استفاده می شود. در چاپ لارج فرمت امکان چاپ روی انواع کاغذ مثل: انواع کوتد، فتوگلاسه، ترانسپارنت، بوم، بنر، وینیل و … وجود دارد.

در برخی از دستگاه های چاپ لارج فرمت از جوهر uv ضد اشعه استفاده می کنند که از فواید آن : مقاومت و پایداری و ثبات رنگ دربرابر نور است. فایل ها باید CMYK و با فرمت های Tiff, Pdf, Eps باشند. برای محافظت و ماندگار بیشتر پوسترهای چاپی آن ها را از انواع لمینیت مات، براق و بافت دار میکنند.

چاپ

چاپ

فرایند چاپ دیجیتال چیست؟

تفاوت اصلی بین چاپ دیجیتال با لیتوگرافی و چاپ افست، فلکسو، گراور، یا لتر پرس در عدم استفاده آن ها از پلیت های چاپی می باشد. از رایج ترین چاپگرها، چاپگرهای جوهر افشان و لیزری هستند که تونر را بر روی انواع سطوح مانند: کاغذ، کاغذ عکاسی، کانواس یا بوم، چوب، فوم، شیشه، سنگ و … چاپ می کنند. در بیشتر فرایندهای چاپ دیجیتال جوهر یا تونر مانند شیوه های سنتی به داخل کاغذ نفوذ نمی کنند، بلکه یک لایه نازک روی سطح چاپی قرار می گیرد و در برخی از سیستم ها امکاناتی برای تثبیت فایل چاپ شده بر روی سطح چاپی از مواد پوششی که توسط فرآیندهای حرارتی یا تابش یووی انجام می گیرد استفاده می شود.

قابلیت های منحصر بفر چاپ دیجیتال

چاپ دیجیتال به طور اساسی با روش های چاپ دیگر مانند افست، فلکسو و گراور متفاوت است. این تفاوت از زمانی آغاز می شود که محمل یا واسطه چاپی در این شیوه حذف شده و تشکیل تصویر برای هر نوبت چاپ، مستقل از نوبت قبلی و بعدی خود انجام می شود. حذف واسطه های چاپی علاوه بر کاهش هزینه و زمان آماده سازی، مفهوم و قابلیت های جدید برای چاپ دیجیتال ایجاد می کند که به طور عمده در روش های دیگر موجود نیست.

در چاپ های تیراژ بالا، چاپ عرفی (conventional) محمل چاپی تولید می شود و کپی های متعددی از آن نمونه و مشابه هم چاپ و برای ایجاد تصاویر مختلف یا تغییرات آن به محمل های چاپی جدید نیاز دارد، لازم به ذکر است که در روش دیجیتال بعد از تهیه فایل چاپی و چاپ آن برای کپی کردن نمونه بعدی، تمام کار نیاز به بازسازی دوباره دارد که به چاپ برسد. پس از ایجاد تغییرات در کپی جدید امکان پذیر می باشد. قابلیت های چاپ دیجیتال با دیدگاه چاپ های عرفی و پرتیراژ متفاوت است که می تواند مکمل این روش باشد.

دستگاه چاپ

دستگاه چاپ

چاپ اطلاعات متغیر (variable Data Printing)

چاپ اطلاعات متغیر از بزرگترین امکاناتی است که یک جریان کاملا دیجیتال می تواند در اختیار رساند.

زمانی که هر صفحه وارد مرحله چاپ می شود یک کامپیوتر به چاپگر می گوید چگونه اطلاعاتی را که به صورت بیت وارد چاپگر شده است خروجی بگیرد. نه کامپیوتر و نه دستگاه چاپ به اینکه بیت ها شبیه یکدیگر هستند یا خیر اهمیت نمی دهد. در نتیجه به وسیله یک پایگاه اطلاعات (Data Base) می توان در هر برگ چاپ محتویات متنی و حتی تصویری متفاوت از برگ دیگر به چاپ می رساند. به گفته پروفسور فرانک رومانو استاد انستیتوی تکنولوژی  روچستر : “چاپ دیجیتال خدمت جنبی می آورد. خدمات جدیدی نظیر پایگاه داده رسانی، ارسال اطلاعات شخصی سازی شده جز ارزش های افزوده  هستند و به همین دلایل است که روند رشد فرایندهای سنتی کند شده و به عکس چاپ دیجیتال رو به پیشرفت است.”

سفارشی ساختن (Customization)

چاپ دیجیتال این امکان را ایجاد می کند که سفارش چاپ مشتری درست بر اساس نیازها و علایق وی تولید شود. این بدین معناست که به عنوان مثال شما می توانید کتابی را برای فردی طبق سلیقه و با نام و مشخصات وی در صفحه تقدیم، تولید کرده و به اون اهدا کنید.

مدت زمان آماده سازی کوتاه (Short-Start-Up)

از آن جا  که هیچ تصویر فیزیکی تا بعد از خروج هر صفحه دستگاه چاپ وجود ندارد، نیاز به آماده سازی نیز وجود نخواهد داشت. به عبارت دیگر آماده سازی در دستگاه دیجیتال زمانی اتفاق می افتد که کامپیوتر یک فایل را برای کپی ارسال می کند زیرا تنها در آن زمان مشخص خواهد شد که دستگاه خروجی، هر پیکسل فایل را در کجای سطح چاپ به چاپ خواهد رساند. باقی مراحل به قدم قبلی یعنی آماده سازی فایل و تنظیمات انجام شده روی آن بستگی خواهد داشت.

چاپ افست یا دیجیتال؟

همان طور که در پاراگراف های قبل درباره چاپ دیجیتال اطلاعات مختصری دادیم، اکنون بهتر است ابتدا به توضیح مختصری از هر دو نوع چاپ در مقایسه با هم ارائه دهیم.

در چاپ افست از تعدادی سیلندر چاپ برای پاشیدن جوهر روی کاغذ استفاده می شود و در این نوع چاپ هر رنگ سیلندر جداگانه دارد و برای هر طرح نیاز به تهیه پلیت  وجود دارد.

 اما در چاپ دیجیتال تصویر طراحی شده بلافاصله بعد از طراحی قابلیت چاپ دارد و از این رو مدت زمان کمتری صرف عملیات سعی و خطا می گردد و مهم ترین نکته در تفاوت استفاده از این دو که موجب برتری چاپ دیجیتال می شود عدم محدودیت در تعداد طرح و تعداد می باشد که این امر در چاپ افست برای هر طرح حداقل ۱۰۰۰ عدد است و این در حالی است که در چاپ دیجیتال پارچه امکان چاپ حتی یک طرح هم وجود دارد.

چاپ دیجیتال یا افست

چاپ دیجیتال یا افست

همچنین از لحاظ سطح کیفی هم به علت اینکه در چاپ دیجیتال پارچه کلیه فرایند به صورت الکترونیکی انجام می شود کلیه طرح های چاپ شده دارای حالت یکسان بوده و این در حالی است که در چاپ افست به علت متفاوت بودن مکانیزم تغذیه جوهر اندکی تفاوت بین طرح ها در زمان تغذیه مخازن جوهر وجود دارد.

اما در مقایسه قیمت در نهایت به علت وجود تیراژ زیاد در افست مبلغ ارزان تر خواهد بود اما در وجه دیگر باید دانست که در این روش باید به طرح چاپ شده و خروجی آن در بازار اطمینان داشته باشید.

هم اکنون با گسترش صنایع نساجی در جهان و به طبع آن نیاز مبرم این صنعت به چاپ دیجیتال پارچه، ضعف این بخش هم در صنعت نساجی ایران کاملا ملموس می باشد و از دلایل این امر می توان به ورود کالاهای نامرغوب خارجی (چینی) به بازار، عدم ریسک پذیری سرمایه گذاران به علت نو بودن این صنعت در کشورمان، و نداشتن دانش فنی و عدم تخصص لازم در این بخش اشاره نمود که باعث نرسیدن این صنعت به جایگاه اصلی خود شده است.

چاپ دیجیتال چیست؟

به طور کلی چاپ دیجیتال یک روش تبدیل تصاویر دیجیتال به سطوح چاپی است. چاپ دیجیتال معمولا شامل چاپ حرفه ای در تیراژهای پایین توسط نشر رومیزی و دیگر منابع دیجیتال است که توسط چاپگرهای لیزری و دستگاه های چاپ بنر  و یا جوهرافشان حرفه ای انجام می شود. با توجه به این که چاپ دیجیتال دارای هزینه بیشتری برای چاپ هر صفحه در مقایسه با روش های سنتی مثل افست است ولی این قیمت بالاتر معمولا با صرفه جویی در هزینه های دیگری چون تهیه پلیت های چاپ انجام می شوند درتیراژهای کم تعداد جبران پذیر است.

چاپ دیجیتال

چاپ دیجیتال

چاپ دیجیتال امکان چاپ سریع پس از تقاضا در تیراز کم را فراهم آورده و امکان تغییر طرح و محتویات آن در هر برگ چاپی را در اختیار می گذارد. همچنین در چاپ دیجیتال در بالا بردن کیفیت چاپ، پایین آمدن هزینه تمام شده چاپ هر برگ چاپی و بالا رفتن تیراژ در چاپ دیجیتال به این معناست که چاپ دیجیتال در حال رقابت با چاپ افست و حتی پیشی گرفتن از آن می باشد. منظور از چاپ دیجیتال در بازار، چاپ تونری به وسیله انواع چاپگرهای لیزری حرفه ای روی انواع کاغذ می باشد.

در چاپ دیجیتال که در آن دستگاه چاپ به یک کامپیوتر متصل می شود، کامپیوتری که اطلاعات مورد نظر برای چاپ شامل تصاویر و متن و غیره را به دستگاه چاپ دیجیتال فرستاده بعد دستگاه چاپ دیحیتال دستگاهی است که به کامپیوتر متصل و اطلاعات را از آن دریافت می کند، مثل پرینترها . نکته قابل توجه این که در روش های رایج هم از فن آوری دیجیتال استفاده میشود اما به معنای وصل بودن آن ها به کامپیوتر معنای دریافت تمام اطلاعات قابل چاپ نیست. مثلا در چاپ افست ما برای تهیه فیلم و زینک و … از فن آوری دیجیتال استفاده می کنیم در ضمن ممکن است یک سری کنترل کننده دیجیتالی در ماشین چاپ باشد  ولی این ها یک ارتباط مستقیم از فن آوری دیجیتال می باشد.

زمانی به یک دستگاه چاپ، چاپ دیجیتال گفته می شود که ان دستگاه اطلاعات را به صورت دیجیتالی و مستقیم دریافت کرده و آن را چاپ کند. دستگاه های چاپ دیجیتال هم دارای انواع مختلفی هستند و دارای تکنولوژی های متنوع می باشند. مثلا پرینتر جوهر افشان، چاپ لیزری در اندازه ها و ابعاد و کارایی های خاص خود، بزرگ و کوچک و همه به یک کامپیوتر وصل هستند.

چاپ با دستگاه چاپ بنر

چاپ با دستگاه چاپ بنر

 

تفاوت های اساسی چاپ دیجیتال  با دیگر روش های چاپ

چاپ دیجیتال با چاپ افست و لتر پرس تفاوت های اساسی دارد که از جمله این تفاوت ها :

  • با حذف مراحل پیش از چاپ (لیتوگرافی)، فرآیند چاپ دیجیتال کوتاه تر می باشد.
  • در چاپ دیجیتال هزینه چاپ به تعداد نسخه های چاپی ارتباط ندارد و برای هر برگ چاپی هزینه ثابت است.
  • در چاپ دیجیتال مواد باطله مثل : کاغذ و مواد شیمیایی کمتر می شود چون لازم به رسیدن به رنگ یا تنظیمات موقع چاپ نیست.
  • در چاپ دیجیتال در هر دور چاپ می توانید فایل متفاوتی را چاپ کنید چرا که در این روش از پلیت استفاده نخواهد شد.

 

کاربردهای چاپ دیجیتال

در چاپ دیجیتال به دلیل حذف پلیت و چاپ مستقیم از کامپیوتر به روی سطح چاپی و امکان مستقیم از کامپیوتر به روی سطح چاپی و امکان کالیبراسیون دستگاه امکان چاپ در تیراژ پایین حتی یک نسخه با هزینه کم وجود دارد به همین دلیل این روش چاپ دیجیتال برای مصارفی مثل تهیه نمونه و یا چاپ محصولات کم تعداد و سریع کاربرد زیادی دارد. یک چاپگر دیجیتال برای چاپ میلیون ها برگ ساخته نشده است، بلکه باید بتواند در طول مدت زمان عمر خود نهایتا هزاران برگ چاپ کند، که البته این کار را خیلی خوب انجام می دهد. بنابراین باتوجه به هزینه تمام شده و سرعت کار، چاپ دیجیتال برای چاپ در تیراژ محدود عملیانی و به صرفه می باشد. البته از سال ۲۰۱۰ فن آورهای جدیدی در چاپ دیجیتال بکار گرفته شده که با استفاده از تکنولوژی نانو در جوهر چاپی و همچنین تغییر سیستم پاشش جوهر، دستگاه های دیجیتال جوهر افشان توانستند بسیاری از محدودیت ها را در زمینه سرعت و هزینه تولید از بین ببرند.

کاربردهای چاپ دیجیتال

کاربردهای چاپ دیجیتال

 

چاپ شخصی شده

در چاپ دیجیتال با وجود امکان چاپ در تیراژ محدود شما می توانید هر کدام از سطح چاپی خود را متفاوت با سطوح چاپی قبلی چاپ کنید.مثلا: میتوان کارت تبریک های شخصی شده با تصاویر متفاوت یا کارت پرسنلی با طرح های متفاوت از هم را در هر دور به چاپ برسانیم. بخصوص این قابلیت به ما امکان چاپ اطلاعات متغیری خواهد داد. این بدین معناست که میتوانیم در هر سطح چاپ خود اطلاعات متفاوتی را چاپ کنیم.

انواع چاپ دیجیتال

در حالی که برای کار با ماشین افست نیاز به یک اپراتور با تجربه و ماهر است تا بتوانیم کاری با کیفیت به چاپ برسانیم، پای ماشین چاپ دیجیتال، نقش اپراتور چندان تاثیرگذار به نظر نمی رسد. اینکه تصویری را کمی پررنگ‌تر یا کم‌رنگ‌تر چاپ کنیم، ورق‌های چاپ شده قبلی را با بعدی ها مقایسه کنیم، در روش دیجیتال هیچ‌ کدام بر روی ماشین چاپ انجام نمی شود. بلکه همه این ملاحظات باید در مرحله پیش از چاپ دیجیتال که همان آماده‌سازی فایل است انجام پذیرد. البته این موضوع چاپ دیجیتال را از تجربه بی نیاز نمی‌سازد ولی نکته محسوس در این میان آن است که تکنولوژی چاپ دیجیتال، چاپ را از حالت بسیار تخصصی خارج ساخته و مشتری نهایی کار چاپی را بیشتر در امور چاپ دخیل ساخته و به چهره چاپ عمومیت بخشیده است.

انواع چاپ دیجیتال

انواع چاپ دیجیتال

انواع چاپ دیجیتال بر اساس ابعاد سطح چاپی

انواع چاپ دیجیتال را می­توان از نقطه نظر ابعاد سطح چاپ شونده به سه دسته تقسیم نمود:

چاپ دیجیتال فرمت متوسط (medium format):

حداکثر ابعاد کارهای چاپی A3+ یعنی ۳۳*۴۸ سانتی متر خواهد بود. چاپ دیجیتال در این ابعاد، به شیوه‌های لیزری (تونری)، جوهرافشان و نوری قابل انجام است که بخش عمده‌ای از سفارشات چاپی دیجیتال مانند چاپ کارت ویزیت، بروشور، کاتالوگ، لفاف­های بسته­ بندی، لیبل، عکس، چاپ روی سطوح مختلف و غیره را در برمی گیرد.

چاپ دیجیتال فرمت بزرگ (Large Format) :

ابعاد چاپ در این دسته از A3+ تا عرض ۱۵۰ سانتی متر را شامل می­ شود که مانند چاپ‌های فرمت متوسط، به شیوه‌های دیجیتال لیزری (تونری)، جوهرافشان یا نوری انجام می­ شود. مورد کاربرد این دسته در سفارشاتی مانند پوستر است که تا عرض ۱۵۰ سانتیمتر و اغلب برای مصارف فضای داخلی (Indoor) به کار می رود.

چاپ دیجیتال فرمت عریض (wide format):

ابعاد چاپ در این گروه از عرض ۱۵۰ سانتیمتر تا عرض ۵۰۰ سانتیمتر را شامل می شود که به دلیل بزرگ بودن ابعاد، این سفارشات بیشتر برای مصارف فضای باز (outdoor) مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین موارد چاپی این دسته در برابر عوامل محیطی مانند نور خورشید و آب مقاوم هستند.

امتیاز شما به این مقاله
5/5 - (1 امتیاز)
برچسب ها:
مقالات مرتبط

یاور ما در سایت باشید

با ارسال دیدگاه های خود در سایت، جهت بهبود مطالب مارا یاری فرمایید

مهدی در تاریخ 22 می 2020 گفته:

خیلی ممنون از سایت مفیدتون عالی هستین شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

(ضروری)
(ضروری) (ضروری)